maandag 23 februari 2009

carnavalsoorlog





Moet carnaval altijd leuk zijn?

In mijn vorige bericht vond ik van wel. En het liefst ook nog een brug slaan naar de niet-carnavalist. Beide vond ik onder de maat. Maar het blijkt dat carnaval helemaal niet gaat om inhoud. Juist een paar dagen lang totale leegte is het devies. En dat kan leuk zijn, misschien wel bevrijdend.

Maar wat blijkt: carnaval is niet totale leegte. Er is zelf een oorlog aan de gang. Terwijl in de cafés vrolijk wordt gebumt op Schaufeli, zijn de carnavalsbobo's in de slag. Het lijkt wel het gewone leven!

Wat is er aan de hand. De Umdrayers zijn de grootste carnavalsvereniging in Doetinchem. Maar dat steekt de andere verenigingen. Zij zijn ook heel belangrijk voor het carnaval in Leutekum en zeker zo leuk, vinden ze zelf. En die Spiegeltent, dat is de limit. Alle inkomsten verdwijnen zo bij de Umdrayers.

En waarom moet die Prins Wim I met zijn portret voor het raam van de burgemeester hangen en zo over op de stad uitkijken? En op Leutje, de houten koe die dinsdag in vlammen opgaat en al vast op het stadhuisplein is neerge...... Leutje is weg! Wie heeft hem gejat?

Afgelopen zondag is hij gesignaleerd tijdens de optocht in Wehl. Gelukkig leeft hij nog, maar wat willen de ontvoerders? Mag Leutje niet de feestelijke afsluiting zijn van het feest zonder inhoud?


Gelukkig hangt de vlag er nog. Eigenlijk toch wel leuk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten