woensdag 19 januari 2011

bomen voorbereiden op het verkeer

Lawaaimakers zijn het, bomensnoeiers.

Met een benzinemotorzaag gaat Bert een laaghangende tak te lijf. "Dode takken snoeien we uit de hele boom. En we snoeien bomen tot 6 meter op, bij wegen waar vrachtwagens rijden. Op een parkeerplaats blijven we lager." Wim pakt een dranghek en schuift die een stukje op zodat er weer auto's kunnen parkeren.

De bomen rond het gemeentehuis van Doetinchem worden klaargemaakt voor weer een verkeersrijk seizoen. De platanen op de parkeerplaats aan de Tjalmastraat krijgen een beurt van onderen. "Maar soms snoeien we iets hoger op. Zeker de takken waar de marktkooplui al aan hebben geknabbeld. Die hangen gewoon te laag. Maar hier komt misschien ook een doorgaande weg. Dus kijken we hoe we de lagere takken nu al kunnen weghalen. We moeten wel kijken hoe de vorm van de boom is. Er moeten niet twee kruinen in een boom komen. En hij moet natuurlijk niet scheef komen te staan.

Hier en daar hangen takken nog wel wat laag. "Maar je kunt niet bezig blijven, anders maak je zo'n boom dood. Dan moet je maar een jaartje wachten. Maar platanen, deze ook, kunnen wel wat hebben. Eiken ook. Bij berken moet je je beperken tot vier takken."

Bert en Wim zijn bijna aan het einde van de klus. Wim wijst naar de lucht, waar een donkere lucht, zwanger van regen, aankomt.

Bert werkt vanuit zijn hoogwerker met een Duitstalige opdruk. "Het is geen Duits bedrijf hoor. We zijn van Kamphues uit Zutphen. Vanuit die hoogte kan Bert niet goed zien hoe de vorm van de boom is. Vanaf de straat geef ik hem aanwijzingen. Maar het is niet zo dat ik aanwijzingen mag geven omdat ik niet in de hoogwerker sta te zagen. Het gaat wel goed tussen ons."

Gerrit Geuvers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten