vrijdag 15 januari 2010

palen op het plein


Het was even niet de moeite om het stadhuisplein in de gaten te houden. De vorst maakte de voortgang onmogelijk. Maar ineens staan er vier grote palen.
Verbazing maakte zich van mij meester. Vier kale palen, wat kan daar nou de bedoeling van zijn.
Ook andere toeschouwers bleken moeite te hebben met de aanblik. De suggestie dat deze zomer een concours paaldansen zou plaatsvinden bracht menige fantasie op hol. Een worstklimpaal, waarbij er een worst bovenin wordt gehangen die door stoere boerenzonen moet worden bemachtigd. Of de basis voor een overspanning: kunnen de supporters van de Graafschap het kampioenschap droog (van de buitenkant) vieren.

Maar het leven is, zoals bekend, veel minder poëtisch, erotisch en spannend. Het is bedoeld om aan de meest recente voorschriften voor veiligheid en Arbo tegemoet te komen. Er komen lampen bovenin te hangen zodat de kraamzetters de avond voor de markt hun werk nauwkeurig kunnen doen. En er komen speakers in de palen. Niet voor de markt ("belegen kaas voor 10 euro per kilo, tegenover de viskraam!") of voor het kampioenschap ("wij zijn de beste van Leeuwarden, wij zijn de beste van Deventer!").
Nee, de speakers zijn voor uw en mijn veiligheid. Loop je rustig over de markt met een tas vol appels en prei, hoor je ineens: "blijft u vooral rustig, raak niet in paniek, verlaat de markt meteen, geen reden voor paniek, blijf rustig." Moet je eens zien hoe goed die speakers werken.

Gerrit Geuvers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten