vrijdag 16 oktober 2009

lucht en licht voor de bomen

Het waait flink. Maar niet de hele tijd: soms moeten de nog volgehangen bomen flink buigen en kun je jezelf niet meer verstaanbaar maken onder het bladgeruis, maar even later is het rustig.

Het bruist, zal ik maar zeggen. Maar niet op het stadhuisplein, waar alle bomen zijn geveld. Om het weer te laten bruisen zijn er plekken gemaakt waar bomen mogen staan. Op die plekken stekken witte en rode buizen uit de grond (klik op de foto voor vergroting).

De witte zijn voor lucht. In het versteende plein kan er onder normale omstandigheden onvoldoende lucht in de grond komen. Die blazen we er dus in via die witte pijp, zodat de boom kan groeien en zijn blaadjes weer kan laten ruisen.

De rode buizen zijn voor het licht. Met LED-verlichting zullen de bomen worden verlicht. Dat schijnt mooi te zijn. Ik hou niet zo van LED-licht. Het is een beetje blauwig: koel en zakelijk.

Maar wie heeft er gezegd dat het plein gezellig moet worden? En misschien ben ik wel de enige die het LED-licht blauwig vind en misschien wel de enige die dat koel en zakelijk vind.

Hebben we 's avonds een koel, ruisend stadsplein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten