dinsdag 29 september 2009

boom met schoenen




Het plein voor het stadhuis is leeg. Ik vind het zelfs schoon. Alle bomen zijn omgezaagd. "Bomen? op het raadhuisplein? Dat is toch een kale vlakte?" Ja, nu wel. Maar ik vond het ook erg kaal, niet geschikt voor pleinvrezenden. Maar nu de bomen weg zijn is het echt heel kaal. Als een man op leeftijd die zijn laatste randje haar heeft afgeschoren om op Yuri Rose te lijken: vallen ineens die tatoeages op.


Ik vind het slim om de bomen nu om te zagen. De blaadjes werden al een beetje gelig. Als die allemaal op de grond waren gevallen hadden ze allemaal moeten worden opgeveegd (na eerst op een stapeltje te zijn geblazen). Wat een besparing. Missen we wel het ruisen van het blad en het joelen van de bladblazers, tezamen goed voor een bruisend stadsplein.



Veel mensen vragen zich af of er weer bomen terugkomen. Ik denk het wel, kijk maar eens op http://www.doetinchem.nl/ onder "bouwen" en vervolgens "renovatie stadhuis": een plaatje met wel acht à tien grote bomen langs de weg en een negental op het plein. Wel eerst langs de burgemeester scrollen.


Op plaatjes van die plannenmakers zien de mensen er altijd blij en mooi uit. Geen zware boodschappen maar een ijsje, geen wallen onder de ogen, maar een glimlach. Ook de bomen zien er weelderig uit. Waarschijnlijk toevallig een zomers moment gekozen om te tekenen.



De bomen die nu weg zijn waren lelijk in de zomer. In de winter ging het wel, want dan waren ze kaal.


Op één boom na. Die stond bij de skatebaan en hing vol met schoenen. Met de veters aan elkaar geknoopt werden ze in de boom gegooid en bleven ze aan een tak hangen. En de skater op kousevoeten naar huis.

In de zomer zag je het niet, maar vanaf de herfst liet die boom zijn geheimen zien. Verweerde, vaak afgetrapte schoenen (zie op de foto hiernaast). Ik vond het bijzonder. Het verhaal van de thuiskomst op sokken en een boze moeder. Of de linkerschoenen van een verliefd stelletje. En een stukje hoger de rechterschoenen. Een verstild moment van het dagelijks leven. Nu verdwenen.

Maar volgens de plannen krijgen Doetinchemmers nieuwe kansen voor een schoenenboom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten